WORKPACKAGES

ΕΕ3. Αξιοποίηση των υποπροϊόντων των στέμφυλων οινοποιίας στην διατροφή των ψαριών ως πηγές ρεσβερατρόλης και πολυφαινολών και διερεύνηση της επίδρασή τους στην υγεία των ψαριών και των καταναλωτών

Στην ΕΕ3 του έργου, παρήχθησαν 4 ιχθυοτροφές που ενσωμάτωσαν στέμφυλα οινοποιίας αντίστοιχα σε 0%, 2%, 4% και 8% συγκεντρώσεις και πραγματοποιήθηκαν δυο διατροφικά πειράματα, με τσιπούρα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ και με λαβράκι στις εγκαταστάσεις της PLAGTON.

Τα αποτελέσματα από αυτό το πείραμα καταδεικνύουν μια σημαντική αρνητική τάση των ζωοτεχνικών παραμέτρων από τον μάρτυρα προς τα μεγαλύτερα επίπεδα ενσωμάτωσης των στέμφυλων στις τροφές της τσιπούρας. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα ινωδών ουσιών που περιέχουν τα υποπροϊόντα οινοποιίας. Η προσθήκη στέμφυλων στην τροφή φάνηκε να μην έχει άμεση επίδραση στις οργανοληπτικές ιδιότητες του ψαριού, δηλ. στο πως αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής τη γεύση του ψαριού.

Στο τέλος του πειραματισμού ελήφθησαν δείγματα ψαριών εμπορεύσιμου μεγέθους που διατράφηκαν με τις εν λόγω τροφές καθώς και δείγματα των τροφών για να αναλυθούν οι συγκεντρώσεις της ρεσβερατρόλης, της τοκοφερόλης και του ασκορβικού οξέος στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου των Ιωαννίνων. Εκεί έγιναν οι αναλύσεις της σάρκας των ψαριών , ωμών και ψημένων μητρικών και  διατρεφόμενων , για την περιεκτικότητά τους σε HSP 70 (Πρωτεΐνη θερμικού Shock), ρεσβερατρόλη και Ολική αντιοξειδωτική Ικανότητα(TAC).,στους σκελετικούς μύες των ψαριών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης ήταν σημαντικά υψηλότερες στα ωμά ψάρια, μητρικά και εκτρεφόμενα με στέμφυλα 8% συγκριτικά προς τα ψημένα (p<0.001) και ιδιαίτερα υψηλές στα εκτρεφόμενα με στέμφυλα (p<0.0001), το ίδιο προφίλ παρουσίασε και η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα. Αντίθετα  τα επίπεδα ασκορβικού οξέος , α-τοκοφερόλης και HSP-70  δεν εμφάνισαν σημαντικές διαφορές.

Η ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ (επίδραση διατραφέντων με εμπλουτισμένα σιτηρέσια σε στέμφυλα  8% ιχθύων στην υγεία των ανθρώπων-καταναλωτών) διενεργήθηκε επί 12 υγειών ενηλίκων εθελοντών οι οποίοι ακολούθησαν αντίστοιχο πρωτόκολλο με αυτό της προηγηθείσας κλινικο-εργαστηριακής μελέτης.

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τα εξής:

1. Η Ολική Aντιοξειδωτική Ικανότητα του αίματος των εθελοντών αυξάνει στατιστικά σημαντικά μετά την διατροφή τόσο σε αυτούς που τράφηκαν με μητρικά ψάρια (p<0.001) όσο και σε αυτούς που τράφηκαν με εμπλουτισμένα ψάρια (p<0.0001) συνεπώς η διατροφή με εμπλουτισμένα ψάρια (8%) υπερτερεί σημαντικά αυτής με μητρικά στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής κατάστασης του οργανισμού των ανθρώπων.

2. Και τα δύο είδη της διατροφής τόσο με μητρικά όσο και με εμπλουτισμένα ψάρια προκαλούν σημαντική  αύξηση των συγκεντρώσεων του PAF που προκαλεί 50% συσσώρευση των αιμοπεταλίων (ΙC50) των εθελοντών(p<0.001 & p<0.0001 , αντίστοιχα) συνεπώς η διατροφή με εμπλουτισμένα ψάρια (8%) υπερτερεί σημαντικά αυτής με μητρικά στη βελτίωση της δράσης του PAF στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και κατ επέκταση και της προστασίας από την αθηρωμάτωση.